svn

Special VFR


Donderdag 1 november 2007

naar de plaatjes


Het was weer tijd om te vliegen. De kriebels gaven het al aan. Gisteren, woensdag de 31e october was het schitterend weer, maar er was zo snel niet iemand te vinden die me kon vergezellen, en alleen is maar alleen, nietwaar.
Dus vandaag met collega Bas gepland. Met in de ochtend een matig weerbericht, met BKN 007 en nog meer van dat spul. Het zou in de loop van de ochtend beter worden. Dat hebben we vaker gehoord.
Tegen de middag was het inderdaad ietsje beter, maar er was niet veel activiteit op de club. Te lage bewolking met matig zicht. We besloten om toch maar naar de club af te reizen. Om een uur of een op de club, was het niet al te druk. Om een eind weg te vliegen, VFR, was geen zekerheid dat je nog terug kon komen, en dat weerhield velen ervan überhaupt te vertrekken.
De Metar en TAF gaf toch een scattered van 1100 voet met broken op 1300 in Rotterdam. De berichten van mensen die binnen kwamen bevestigden dat. Voor ons voldoende om maar eens boven te gaan kijken.
De SVN werd in gereedheid gebracht, alles doorgenomen met Bas, en daarna nog even naar de Fuel.
Even na twee uur de lucht in en inderdaad tot 1000 voet ging het goed. Daarboven zat van alles, maar niet goed voor VFR.
Overhead Whiskey een Direct Rozenburg voor een paar rondjes om het Domein van Bas op de plaat te krijgen. Viel nog niet mee door al die flarden.... tevens de flat van de jarige Ingrid nog even meegenomen. Kon niet zien of je op het balkon stond Ingrid. Van Rozenburg naar Spijkenisse, waar we niet overheen konden omdat daar juist een pluk erg lage bewolking zat, dus over de Raffinaderij gedraaid en uiteindelijk weer over de Waterweg / Euromast terug. Het was allemaal erg sfeervol met soms wat zon er tussendoor en dan weer wat mist flarden en de gebroken bewolking, prachtig.
Met een cross in the middle for a righthand downwind for Runway 24, kwamen we weer op moeder aarde terug. Een half uurtje lekker gevlogen.

Oh ja, ik vergeet het aangeschafte TCAS systeem te melden. Het Zaon PCAS
(portable collision alerting system) hebben we even uitgeprobeerd. Het werkt absoluut. De transponders die in de lucht zitten worden in het scherm zichtbaar gemaakt met afstand en hoogteverschil en nog een paar aanwijzingen. Dicht bij levert een paar piepjes op, be alert dus. Het werkt allemaal prima, maar de bevestiging op het dashboard lukte niet zo goed. Daar heb ik nog wel wat voor om ook dat te laten lukken. En ten overvloede , zo'n kastje is geen vervanging voor het naar buiten kijken, integendeel het moet je nog alerter maken, immers niet iedereen vliegt met een actieve transponder rond, en onder de Schiphol TMA "zie" je alleen de IFR kisten. Buiten kijken dus.
bas
Bas is in zijn element
rozenburg
Rozenburg de target
mooi
mooie kist, vliegt lekker

Home