essen
jan

Essen-Mülheim met de dure Diamond

Unfall....

16 februari 2008

svr

Met een zonnig weekend in het vooruitzicht had ik toch nog even een kist geboekt. Wat is het dan fijn dat er niet zoveel mensen in de Diamond willen vliegen. De kist is zelfs in het weekend beschikbaar voor een last minute boeking. Ik maak er dankbaar gebruik van en plan met collega Jan een vluchtje naar Essen Mülheim. Een van mijn favoriete velden.
We trekken er de hele zaterdagmiddag voor uit, en inderdaad de zon schijnt overdadig, de temperatuur is evenwel aan de lage kant en het voelt ijskoud aan. De checks voeren we daarom in hoog tempo uit. Lastig is dat er bijna geen druppel Jet meer inzit. Hoe hebben de voorgangers met de reserves gerekend ?? Er zit maximaal 106 liter usable fuel in en onze Shell Tankwagen kan er 92 liter bijplassen ! Dus 14 liter was er nog aan boord, en dat is .... inderdaad voor drie kwartier vliegen ! Goed gerekend jongens.
We springen meteen naar binnen, en doen de canopy dicht, brrr koud. Binnen doen we het rustig aan. De apparatuur zoals gps, TCAS en camera's installeren we op ons gemak voordat we de motor starten, we kennen immers onze Hobbs meter. Om kwart voor twee starten we de machine en kunnen we naar de baan, RW 06 is in use. We treffen het niet want we moeten als derde in de rij een hele poos wachten op binnenkomend verkeer. Ik hoor de Hobbs meter lachen, tik, tik, tik. Eindelijk kunnen we de lucht in en dat voelt goed. Het is erg rustig en we kunnen aardig ver kijken. Bij Romeo melden we ons af en gaan naar Dutch Mill. We geven onze intenties op en klimmen na de Schiphol TMA naar flight level 55. Dat is met de huidige barometerstand van 1044 toch zo'n 6500 voet AMSL. Een mooie hoogte om een prachtig overzicht te hebben. Om het feest te completeren zetten we ook de automaat erbij. We hebben nu alle tijd om alles eens rustig te bekijken. Het is genieten hoor.
Even voorbij Volkel geeft de autopilot de brui eraan, en gaan we op het handje verder. Ik heb geen idee waarom die er mee ophoudt.
We vliegen Duitsland binnen vlak ten zuiden van Niederrhein, en zetten koers naar het veldje Kamp, dat ons turningpoint is voor het aanvliegen van het Essen Mülheim circuit, EDLE. Van het veld krijgen we te horen dat het vrij druk is in het circuit en dat we ons op downwind moeten melden. Runway 07 is in use. Het gaar allemaal goed. Onze TCAS waarschuwt regelmatig voor verkeer, en we zien het ook nog. Op baseleg horen we van de toren dat er een "Unfall" op de baan gebeurd is en dat we een go around moeten maken. Dat doen we dus, en zien dat er niet zoveel aan de hand is. Een kistje komt terug taxieen en parkeert aan de kop van de baan in het gras. En daarom mogen wij niet landen. Dan maar een rondje, en we verlaten voor een grotere holding het circuit maar. Na een poosje krijgen we weer toestemming voor een nieuwe poging. Het gaat vlot en 20 minuten na onze geplande landingstijd staan we op EDLE.
We rekenen af, bellen ons nieuwe vliegplan door en gaan aan de koffie met een heerlijke punt die we uitzoeken uit een rijke aanbieding van de lekkerste soorten. Daar doen we het toch voor, nietwaar ?
Om half vijf gaan we weer terug, We moeten een eeuwigheid wachten op almaar binnenkomende kistjes. Jeetje die Hobbs meter viert weer feest We nemen nu een route over Wese en Nijmegen, en vliegen op 4500 voet. We hebben de wind in de rug en 130 knopen is ons deel. Bij Gorkum zijn we aan het dalen en komt de 140 knopen grondsnelheid zelfs in beeld. Het kan, de lucht is uiterst rustig dus we mogen in het gele (snelheids) gebied vliegen. Na Dutch Mill vaarwel gezegd te hebben, gaan we de standaard Romeo arrival af en na een cross overhead en lefthand circuit voor rw 06 staan we na een uur weer terug op de basis. Een hele middag bezig geweest, met veel vliegplezier.
Als ik afreken blijkt dat de goedkope Diamond helemaal niet zo goedkoop is, maar dat wisten we toch?. Er zou een nieuwe Hobbs inkomen ? Nu is het officiele tarief 146,50, maar als je het om gaat rekenen is de werkelijke uurprijs 182,40, een van de duurste kisten dus ! Op mijn vorige vluchtje met de SVR naar Teuge kwam de echte uurprijs uit op 175,80. Goed, heb ik de club weer gesponsord zullen we maar denken.
niederrhein
We passeren Niederrhein op FL 55

crew


spl


essen circuit
Het circuit op Essen, met de go around en holding vanwege "Unfall "

texel circuit


tripHome